Nu kan du hente din bopælsattest i alle kommuner. Klik her for at vide mere

Hund – Hvalpens første tid i hjemmet

Få dage er så spændende, som den dag, hvor man henter sin lille nye hvalp. Nu skal man så huske på, at hvalpen lige har forladt sin mor, sine søskende, og kommer til et nyt og fremmed sted, med ukendte lugte, lyde og forhold. Den kan godt være lidt trykket af situationen, men de fleste hvalpe klarer flytningen uden de store problemer.

Dog må man godt sørge for, at der er lidt ro de første dage. Det er en meget dårlig idé at anskaffe sig en hvalp op til en af højtiderne, f.eks. jul. Der er alt for megen uro, og hvalpen vil blive bange og usikker.

Det er en god idé at få et gammelt tæppe eller håndklæde med fra det sted, hvor man henter hvalpen. Det lugter af det gamle hjem og virker beroligende på hvalpen.

Enkelte ting bør man have parat inden hvalpen kommer. Den skal have en soveplads, og den skal have en spiseplads. Det er også en god ide at have aftalt regler for, hvad hvalpen må og ikke må, f.eks om den må ligge i sofaen.


Hvalpens soveplads
Hvalpen skal have et sted, hvor den kan sove, og hvor den kan være i fred. Man kan købe en hundekurv til den, eller lave en af en papkasse. Man skal tænke på, at alle hvalpe gnaver i ting, og den vil også gnave i sin kurv, så i starten er det ikke en god ide at købe en dyr og flot kurv, for den vil med tiden blive gnavet i stykker.

I kurven lægges det tæppe eller håndklæde, man har fået med fra der, hvor man har fået hvalpen.


Hvalpens spiseplads
Hvalpen bør have et fast sted, hvor dens mad- og vandskål står. Skålene bør være af et stabilt materiale, som ikke går i stykker og nemt kan rengøres, f.eks. stål. Der skal altid være frisk vand tilgængeligt for hvalpen.

Det er ikke nogen god idé at lade hvalpen have mad stående altid. Den bør have faste spisetider, hvor den fodres med en afmålt portion foder, og skålen fjernes igen, når hvalpen har spist.

Når hvalpen spiser eller sover, må den ikke forstyrres. Ligesom små børn, sover hvalpe meget. Det er vigtigt, at den får lov til at sove i fred. Hvis man har børn i huset, skal de lære, at en hvalp eller hund, der sover eller spiser, skal have lov til at være i fred. Den må ikke forstyrres.

Hvalpe fodres 3-4 gange om dagen indtil de er cirka 6 måneder. Fra 6 til cirka 12 måneder 2 gange om dagen. Fra 1-årsalderen fordres hunden 1-2 gange om dagen.

Det er vigtigt at fodre med foder, der er afpasset hvalpens behov. Får hvalpen fra starten mad nok, og foregår dette uforstyrret, får hvalpen et afslappet naturligt forhold til mad. Det er vigtigt at huske på, at det er dig som hundeejer, der har ansvaret for, hvad hunden spiser. Hunde har ikke det samme behov for variation i maden, som vi har.

Brug dog gerne godbidder til at rose med, men husk at give mindre mad hvis du bruger mange godbidder.


Renlighed
Hvordan får man en hvalp gjort stueren? Det gør man med masser af tålmodighed og masser af køkkenrulle!

Ligesom små børn har hvalpe ikke helt styr på deres blære. Der går et stykke tid, inden den har lært, at den skal udenfor for at tisse og besørge.

Der er dog visse tidspunkter, hvor hvalpen helt sikkert skal ud, og det kan man med fordel benytte sig af. Når den har sovet, og når den har spist, skal man sætte den ud. Med 99 % sikkerhed er den trængende på disse tidspunkter. Begynder den at gå søgende rundt og snuser, så er det også som regel et tegn på, at nu er den trængende. Sæt den ud, og gå selv med og hold øje med, om den gør noget.

Hvis og når den sætter sig og tisser, skal den roses overstrømmende. Stemmen skal være lys og hvalpen skal ikke et øjeblik være i tvivl om, at den er den dygtigste lille hund i verden.

I gamle dage sagde man, at man bare skal tvære hvalpens næse rundt i det, den har gjort, hvis den har tisset eller skidt indenfor. Det er slet og ret dyrplageri, det har intet formål overhovedet, og hvalpen forstår intet.

Hunde kan kun forstå, hvad der sker i øjeblikket. Den kan altså kun forstå, hvis den får ris eller ros i samme øjeblik den tisser. Hvis den har tisset på gulvet, når du kommer så nytter det ikke at skælde ud, for det kan hvalpen ikke forbinde med selve gerningen, som jo skete for flere minutter siden. Hvis du skælder ud og hvalpen ikke ved hvorfor, så kan det ende med, at den bliver bange for dig.

Hvis du derimod fanger den i gerningsøjeblikket, hvor den har sat sig, så skynd dig at sige "fy!" eller "nej" eller et andet passende ord, tag hurtigt hvalpen op og bær den udenfor. Sæt den så på græsset og vent på at den gør sig færdig. Ros den hvis den gør resten udenfor.

Det tager normalt mellem 1 til 2 måneder at gøre en hvalp renlig. I den tid skal man have tålmodighed.

Man hører somme tider mennesker sige, "Jamen, den forstår godt hvad jeg mener, for jeg kan se, at den skammer sig." Det er slet og ret noget vrøvl. Hunden ser bange ud, fordi den kan høre, at man er vred, men den forstår ikke hvorfor. Den vil krybe sammen og gøre sig lille. Men den har ikke dårlig samvittighed. Det er ganske enkelt ikke et begreb, der findes i hundens verden. Den ved ikke hvad det er. Men den kan høre vreden i stemmen, og det er det, den reagerer på ved at krybe sammen.

Det er en god ide at bruge et bestemt ord hver gang hvalpen skal tisse f.eks. ”tis!”. Ved at sige det ord, kan man til sidst få hunden til at tisse på kommando. Det kan somme tider være meget praktisk, at få sin hund til at gøre sig færdig i en fart, i stedet for at gå og snuse i en uendelighed. Og det er ganske enkelt at lære den.


Udstyr til hvalpen
Ud over en hundekurv og mad- og vandskål er der et par andre ting, som du bør have anskaffet inden hvalpen kommer.

Et halsbånd. Dette skal være af passende størrelse. Det må ikke spændes for stramt, man skal kunne have et par fingre stukket imellem halsen og halsbåndet. I starten vil hvalpen slet ikke bryde sig om at have halsbånd på og gøre alle mulige krumspring for at få det af. Men den vil ret hurtigt vænne sig til det.

Andet udstyr til hvalpen er legetøj. Den vil meget gerne have noget at lege med, og ikke mindst at gnave i.


Vejledning til lovgivning
Vejledning til den grønlandske dyreværnslov
Vejledning til loven om slædehunde samt hunde- og kattehold
Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31-33
2600 Glostrup
Danmark

Telefon: (+45) 72 27 69 00

Åbningstider
Mandag - Torsdag: 09.00 - 16.00
Fredag: 09.00 - 15.00

Yderligere kontaktoplysninger
Grønlands Repræsentation
Strandgade 91
Postboks 2151
1401 København K
Danmark

Telefon: (+45) 32 83 38 00
Fax: (+45) 32 83 38 01
E-mail: info@ghsdk.dk
Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland (VFMG)
Postboks 269
Noorlernut 4, st.
3900 Nuuk

Telefon: (+299) 34 50 00
E-mail: uumasut@nanoq.gl

Alle henvendelser til Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland bedes i første omgang sendt til uumasut@nanoq.gl

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Nuuk

Embedsdyrlæge
Pernille Sofie Østergaard
Telefon: (+299) 345652
E-mail: peso@nanoq.gl

 

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Nuuk

Ledende dyrlæge
Anna Jespersen
Telefon: (+299) 34 53 53
E-mail: ajes@nanoq.gl

Grænsedyrlæge
Stella Ege Kristensen
Telefon: (+299) 34 53 90
E-mail: sekr@nanoq.gl

 

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Nuuk

Ledende dyrlæge
Anna Jespersen
Telefon: (+299) 34 53 53
E-mail: ajes@nanoq.gl

Borger

Velkommen til sullissivik.gl

Du er på vej på Sullissivik Borger. For at skifte til Erhverv, tryk på 'Erhverv' i toppen af siden.