Hvalpens første tid i hjemmetDet er altid spændende når man får en ny hvalp hjem i huset. Men, man skal huske at for hvalpen er det en meget stor forandring i dens liv.

Husk derfor at sørge for at have fri de første par dage, helst de første par uger, efter hvalpen kommer hjem. Det er vigtigt at den i den tid, sammen med jer, kan vænne sig til sit nye hjem i ro og mag. Venner og familie bør vente med at komme på besøg, til hvalpen er faldet helt til.

Heldigvis klarer de fleste hvalpe flytningen uden de store problemer, men her er nogle gode råd til at give hvalpen en god start.

I skal blive enige om reglerne for hvalpen. Det er forvirrende for en hund hvis alle har forskellige regler. Og husk, den lille søde hvalp bliver til en stor hund en dag. Så inden hunden kommer hjem kan I blandt andet snakke om:

  • Må hunden komme i sofaen og sengen?
  • Må hunden komme i hele huset, eller kun noget af huset?
  • Må hunden tigge om mad?
  • Må hunden hoppe op?
  • Må hunden gø?

Alle de ting skal I blive enige om reglerne for hjemme hos jer selv

Det tager tid for en hvalp at lære at man ikke må tisse inden for i huset. Så husk at have masser af tålmodighed, godbidder og køkkenrulle klar.

Hvalpe skal næsten med garanti tisse når:

  • De lige har spist.
  • De lige har sovet.
  • De lige har leget.

Så udnyt at du ved det. Når hvalpen har gjort en af de ting, skynder du dig at tage den udenfor. Når den så tisser udenfor roser du den med en høj, lys stemme og du kan også give den en godbid.

Det er dog næsten sikkert at der også vil ske uheld. Det er meget vigtigt ikke at skælde hunden ud hvis den tisser eller laver andet indenfor. Husk også at man ikke bør tage fat i sin hund. Det er kun en lille hvalp og den gør det ikke med vilje.

Og husk at hunde aldrig ”skammer sig”, de er bare bange for at du bliver vred.

Hvis der sker et uheld og du ser det kan du sige et kort ”nej” og herefter skynde dig ud med hvalpen. Husk at rose den højt når den så er udenfor. Det tager typisk 2-3 måneder for en hvalp at blive renlig, så hav tålmodighed i den tid.

Alle hunde elsker at lære nye ting og at træne med din hund kan også være med til at styrke jeres bånd. Allerede når hunden er en lille hvalp kan du begynde træningen. Start med simple øvelser som ”sit” og ”dæk”, og måske den vigtigste: Kom her.

Husk også at det er vigtigt at du socialiserer din hvalp. Det vil sige vender den til at være ude i den store verden. Din lille hvalp skal lære at møde mange forskellige mennesker, ikke at være bange for høje lyde og så skal den også lære at blive undersøgt og ”pillet” i ørene, på poterne og alt muligt andet.

Du kan starte med alle øvelserne lige så snart din hvalp kommer hjem, men husk at den stadig kun er en lille baby. Så start med korte perioder med øvelser og byg så langsomt op til længere tid.

Det er også vigtigt at I de første uger lærer den lille hvalp at være alene hjemme. De færreste kan være sammen med deres hund hele døgnet, så begynd stille og roligt at lære den at være alene hjemme. Den bedste måde at gøre det på er ved at gøre det stille og roligt. Start med nogle få minutter og byg langsomt op til længere tid.

Skrevet af: Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland (VFMG)

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31-33
2600 Glostrup
Danmark

Telefon: (+45) 72 27 69 00

Åbningstider
Mandag - Torsdag: 09.00 - 16.00
Fredag: 09.00 - 15.00

Yderligere kontaktoplysninger
Grønlands Repræsentation
Strandgade 91
Postboks 2151
1401 København K
Danmark

Telefon: (+45) 32 83 38 00
Fax: (+45) 32 83 38 01
E-mail: info@ghsdk.dk
Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland (VFMG)
Postboks 269
Noorlernut 4, st.
3900 Nuuk

Telefon: (+299) 34 50 00
E-mail: uumasut@nanoq.gl

Alle henvendelser til Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland bedes i første omgang sendt til uumasut@nanoq.gl

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Nuuk

Embedsdyrlæge
Pernille Sofie Østergaard
Telefon: (+299) 345652
E-mail: peso@nanoq.gl

 

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Nuuk

Ledende dyrlæge
Anna Jespersen
Telefon: (+299) 34 53 53
E-mail: ajes@nanoq.gl

Grænsedyrlæge
Stella Ege Kristensen
Telefon: (+299) 34 53 90
E-mail: sekr@nanoq.gl

 

Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Nuuk

Ledende dyrlæge
Anna Jespersen
Telefon: (+299) 34 53 53
E-mail: ajes@nanoq.gl

Borger

Velkommen til sullissivik.gl

Du er på vej på Sullissivik Borger. For at skifte til Erhverv, tryk på 'Erhverv' i toppen af siden.