Politiske samarbejdsparter

Folkeskolens politiske samarbejdsparter er Selvstyret og den kommunale forvaltning på folkeskoleområdet. Selvstyret vedtager de overordnede love og regler på folkeskoleområdet, og den kommunale forvaltning laver indenfor denne ramme styrelsesvedtægter for skolebestyrelsen, så den har mulighed for at styre folkeskolen inden for de udstukne rammer.

Skoleforvaltningens og skolens ledelses primære opgave er at sikre, at de politiske rammer for skolens økonomi og de pædagogiske krav bliver overholdt.
Skoleforvaltningen har det overordnede ansvar for alle kommunens skoler. Det betyder at de f.eks. skal kontrollere, at alle børn i den undervisningspligtige alder modtager undervisning.

Samtidig skal de føre tilsyn med skolerne, hvilket f.eks. skal sikre at:
  • Skolens planlægning sker ud fra de fastsatte rammer for budget og tildeling af timer
  • Arbejdstidsaftaler overholdes, f.eks. de timer lærerne skal bruge til at planlægge og gennemføre deres undervisning
  • Arbejdsmiljøloven overholdes, f.eks. at der er lys nok, og at omgivelserne er brugervenlige både for elever og ansatte
  • Sagsbehandlingsloven overholdes, f.eks. at forældre får svar på deres spørgsmål inden for en bestemt tidsfrist eller at alle parter i en sag bliver hørt

Det er kommunalbestyrelsen, der har bevillingskompetencen og arbejdsgiverkompetencen. Det vil sige, at det er kommunalbestyrelsen, der fastsætter de økonomiske rammer for den enkelte skole, og ansætter og afskediger personalet.

Kommunalbestyrelsen kan dog vælge at uddelegere ansættelseskompetencen til skoleforvaltningen eller skolelederen, men ikke til skolebestyrelsen.

Afskedigelseskompetencen kan ikke uddelegeres.

Skrevet af: Uddannelsesstyrelsen

Uddannelsesstyrelsen
Kissarneqqortuunnguaq 20
Postbox 1610
3900 Nuuk.

Telefon: (+299 34 50 00)
E-mail: ila@nanoq.gl
Hjemmeside: www.iserasuaat.gl
Borger

Velkommen til sullissivik.gl

Du er på vej på Sullissivik Borger. For at skifte til Erhverv, tryk på 'Erhverv' i toppen af siden.